Top

“Wat bang zijn is? Dat je niet weet of je er morgen nog bent, of je familie en het huis er nog zullen zijn.”

“Wat bang zijn is? Dat je niet weet of je er morgen nog bent, of je familie en het huis er nog zullen zijn.”

“Wat bang zijn is? Dat is wanneer er vandaag niks aan de hand is, alles rustig is, maar dat er opeens een bom kan vallen. Dat je niet weet of je er morgen nog bent, of gewond bent, dat je niet weet of je familie en het huis er nog zullen zijn. Dat is bang zijn. Dat je de volgende dag dood kan zijn. Zeker in Aleppo, daar komt het van alle kanten: vliegtuigen die bommen gooien, maar ook groepen die raketten afvuren vanaf de grond.

Ik heb vrienden die zijn gaan vechten. Sommigen zijn in het leger gegaan, als je de juiste leeftijd hebt word je gewoon van straat geplukt. Maar ik heb ook wel vrienden die voor andere groepen zijn gaan vechten. Dat gaat heel subtiel, je wordt aangesproken, mensen praten op je in, alles zal beter worden als zij winnen. ‘Jij vindt toch ook dat er wat moet gebeuren? Jij bent toch ook voor meer vrijheid, tegen corruptie?’ Dat is een psychologische druk, niet iedereen kan dat weerstaan.

Tijdens de reis naar Nederland ben ik onderweg mijn zusje van 17 kwijtgeraakt. Tot Macedonië ging het goed, maar daar ben ik haar op een gegeven moment gewoon uit het oog verloren. Heel stom, het was daar ineens ontzettend druk. We hadden samen maar één telefoon en die had zij, ik kon haar niet meer terugvinden. Onvoorstelbaar, wat een paniek. Ik probeerde een telefoon te lenen en haar te bellen, maar ik kreeg geen contact. Wat moest ik doen? Ik ben alleen verder gegaan, ik hoopte dat zij dat ook zou doen. Pas dagen later hadden we contact en pas in Nederland hebben we elkaar weer gezien, zij is nu in een andere noodopvang. Het duurde lang voor ik de schrik kwijt was.

Welk boek ik als laatste gelezen heb? Ik heb denk ik al zes jaar lang geen boek meer gelezen. Als het oorlog is heb je geen rust meer om te lezen, geen concentratie. Je moet steeds alert zijn, wat gebeurt er? Wat betekent dat voor mij? Wat kan ik nu het beste doen? Je lijf zit te vol met adrenaline. Ook ’s nachts. Ik heb hier ook nog regelmatig nachtmerries, terwijl ik hier al zoveel maanden ben.

Kort geleden heb ik mijn verblijfsvergunning gekregen voor vijf jaar. Ik kan nu gaan wennen aan het idee dat ik hier een leven mag gaan opbouwen. In Syrië werkte ik in een kledingatelier. Ik zie wel. Een vrouw? Ja, liefst een vrouw uit Syrië, maar weet je, bij ons gaat dat vaak via de ouders, dat zij een goede vrouw uitzoeken. Maar mijn ouders zijn nog in Syrië, dus ik weet niet hoe dat moet.”

 

Mohammad Sullman (24) uit Aleppo, Syrië

 

Geen Reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten.