Top

“Religieuze onderdrukking is de reden waarom ik met mijn gezin de halve wereld ben afgereisd. Er is in Kabul geen respect voor de Sikh.”

“Religieuze onderdrukking is de reden waarom ik met mijn gezin de halve wereld ben afgereisd. Er is in Kabul geen respect voor de Sikh.”

“Wij zijn Sikhs en knippen ons haar niet. Dat is niet toegestaan. Hoe lang mijn haar nu is? Ongeveer zo lang, tot halverwege mijn bovenbenen. Het zit allemaal onder mijn tulband.

Ook het haar van mijn zoons mag niet geknipt worden. Bij Thamanpreet, de oudste van de twee, zit het haar al in een knot, net als bij mij. Bij Hasimran, de jongste, hangt het nog los, maar al wel tot op zijn schouders. Hij heeft het meestal in een staart. Verder eten Sikhs geen vlees, dus ook geen kip.

Ik ben met mijn vrouw en twee kinderen gevlucht uit Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, en we zijn sinds november 2015 in Nederland. De Sikh vormen een kleine minderheid in Afghanistan, dat overwegend islamitisch is. Religieuze onderdrukking is de reden waarom ik met mijn gezin de halve wereld ben afgereisd. Er is in Kabul geen respect voor de Sikh.

Thamanpreet en Hasimran gaan elke dag naar school. Ze spreken al een beetje Nederlands. Ik breng ze ’s ochtends weg en haal ze ‘s middags weer op. Tussen het halen en brengen door probeer ik dagelijks anderhalf uur te bidden. De kinderen vinden school leuk. Het is hier goed, het is hier veilig.

Ik wil graag in Nederland blijven en hier een toekomst opbouwen. Maar eerst wil ik een dak boven ons hoofd en voedsel voor mijn familie, dat is het belangrijkste.

In Kabul had ik een stoffenwinkel. Ik hield van mijn beroep als verkoper. Of ik in Nederland ook weer een winkel zou willen hebben? Ja hoor, als dat kan, zeker!’’

 

Papinder Singh Gurwara (31), Thamanpreet Singh Gurwara (8) en Hasimran Singh Gurwara (4) uit Kabul, Afghanistan.

Geen Reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten.