Top

“Met mijn vrouw en kinderen maakte ik de overtocht. Mijn zoontje was nog geen maand oud.”

“Met mijn vrouw en kinderen maakte ik de overtocht. Mijn zoontje was nog geen maand oud.”

“Hier zitten we op de boot van Syrië naar Turkije. De mannen zitten aan de rand, de vrouwen en kinderen in het midden. Op deze foto sta ik met mijn dochter en zoon, hier zijn we net aangekomen in Turkije. Met mijn vrouw en twee kinderen maakte ik de overtocht. Mijn zoontje was nog geen maand oud.

Ik kom uit een groot gezin. Vijf van mijn broers wonen nog in Syrië. Mijn zus en ouders ook. Zij hebben niet genoeg geld om naar Nederland te komen. Mijn broer is met zijn gezin ook naar Nederland gekomen, hij verblijft nu hier in de noodopvang. Het is fijn dat we samen zijn. Er is niks meer in Daraa, waar wij vandaan komen. Geen ziekenhuizen, geen scholen voor mijn kinderen, geen toekomst.

We zijn nu zeven maanden in Groningen. We wonen met een andere familie in een kamer. Het is druk, maar dat maakt niet uit. De mensen zijn goed hier. Bedankt Nederland. Elke dag oefen ik met mijn vrouw vier uur op onze kamer om Nederlands te leren. Ik kijk filmpjes op YouTube en schrijf de Nederlandse vertaling van Arabische woorden op. De dagen in de week, de maanden van het jaar en de jaargetijden, dat leer ik allemaal. Het gaat best goed tot nu toe. Ik heb al twee boekjes volgeschreven.’’

 

Mamad Baraka (25) en dochter Nagam (1 jaar en 7 maanden) uit Syrië

Geen Reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten.