Top

“Ik zou wel meer talen willen leren, Italiaans bijvoorbeeld.”

“Ik zou wel meer talen willen leren, Italiaans bijvoorbeeld.”

“Ik kan inmiddels tot tien tellen in het Nederlands. Dat komt omdat wij de taal op internet leren. We hebben een site met een Arabische leraar en we proberen elke dag om verder te komen. Gelukkig zijn hier meer jongens van mijn leeftijd. We zoeken elkaar de hele dag op. Wat we doen? Gisteren hebben we gevoetbald op een veld van FC Groningen!

We deden zeven dagen over de reis, lopend, met de bus, met auto’s en treinen. Ik herinner me één vriendelijke man die ons zei: “don’t go there, go there!” Waar dat was weet ik niet meer. We hadden heel veel tassen bij ons, maar het meeste moesten we onderweg achterlaten, het was te zwaar en als je door de modder moest lopen ging je steeds onderuit met al die spullen.

Ik vind dat mijn ouders een goede beslissing hebben genomen. Er was al een jaar lang geen school open meer in Aleppo en ik wil graag leren. Ik wil apotheker worden, dus er is nog veel te leren. Een kapper zijn vind ik trouwens ook interessant. Zie je mijn kapsel? De kleren die ik aan heb hebben we hier gekocht. Mijn ouders hadden een kledingfabriek in Aleppo. Veel kleding die we hier kregen was of te klein of te groot, zodoende. Ik heb nog veel vrienden in Aleppo, ze hebben contact via WhatsApp. Ik mis hen, ik mis alles daar, de school, het huis, de vrienden. 

Afgelopen maandag zijn we met zestig kinderen van de noodopvang voor het eerst naar school geweest. Het is een half uur fietsen naar de ISK, de internationale schakelklas. Iemand van het COA fietst voorop, hij weet de weg. Het was koud! We komen allemaal uit Syrië en Irak, en we zijn tussen de 13 en 17 jaar ongeveer. Tsja, hoe je de taal leert? We zijn gewoon begonnen met kleine zinnetjes: Bijvoorbeeld:

“Hoe heet jij? Ik heet Kais.  Of: “Hoe oud ben jij? Ik ben dertien jaar oud.”

Ik kan inmiddels tot 20 tellen in het Nederlands, het gaat goed. Verder krijgen we wiskunde, biologie en sport. Er is ook een gymnastieklokaal bij de school. Ik zou wel meer talen willen leren, Italiaans bijvoorbeeld, dat vind ik een mooie taal. Ik kan ook een paar woorden Frans, dat heb ik in Libanon geleerd. Daar hebben we drie jaar gewoond nadat we vanuit Aleppo daarheen gevlucht zijn. Maar Libanon wordt ook steeds onveiliger, daarom zijn we naar Europa gekomen. Ik wil ook nog andere landen leren kennen Duitsland bijvoorbeeld en de Verenigde Staten. Dan zou ik naar Californië willen, liever dan naar New York. Californië heeft een goed klimaat en de mensen zijn er progressiever dan elders in Amerika.

Toen het zo koud was in januari begonnen de Nederlandse mensen hier wel over schaatsen, maar ik heb niemand op schaatsen gezien. Ja, alleen op Facebook. Maar weet je, in Aleppo zijn twee plaatsen waar je kan schaatsen op kunstijs. In een enorme shopping mall in het centrum. Ik heb dat wel gedaan, heel veel dikke kleren aan en dan schaatsen. Dus dat kan ik al!”

 

Kais Taksh (13) uit Aleppo, Syrië

 

Geen Reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten.