Top

“Ik mis Groningen, ik wilde veel liever daar blijven, maar we werden hier geplaatst.”

“Ik mis Groningen, ik wilde veel liever daar blijven, maar we werden hier geplaatst.”

“Het is hier heel stil. De buren zijn lief voor ons maar we hebben verder weinig contact, ze zijn allemaal oud.” Farida woont met haar twee kindjes Maya en Kinan in een seniorencomplex aan de rand van Sappemeer. “Er is een binnenplaatsje waar ze buiten kunnen rennen maar er zijn geen andere kinderen om mee te spelen.

 

Toen de noodopvang aan de van Swietenlaan dicht ging zijn we overgeplaatst naar het AZC in Blauwestad. Daarna zijn we verhuisd naar een AZC in Friesland en via het AZC in Onnen hebben we nu een eigen plek in Sappemeer. In een jaar tijd allemaal. En elke keer gingen Maya en Kinan weer naar een andere school. Ze zitten nu op een school in Hoogezand, dat is een half uur lopen vanaf hier. Het is moeilijk want andere kinderen praten niet veel met ze. Maar Maya wekt me elke ochtend: ‘Mama, wakker worden, we moeten naar school!’, ze wil zó graag. Ik ga binnenkort praten bij een andere school hier 5 minuten vandaan, ik hoop dat ze daar mogen komen. Ik denk dat het beter voor ze is.” Voor het grote tv-scherm danst Maya het hele lied mee van ‘Okido’. “Dat heeft ze op school geleerd met de Koningsspelen. Ze houdt van dansen.

 

Zelf ga ik twee keer per week naar het Alfa College in Groningen voor Nederlandse les. Gaat best goed, ik kan het elke week een beetje beter. Daarna wil ik graag verder met een opleiding voor mode, ik weet al waar dat kan. Ik mis Groningen, ik wilde veel liever daar blijven, maarja we werden hier geplaatst. Ik ga proberen of we terug kunnen verhuizen. Ik ken een paar mensen nog van de noodopvang die nu in Beijum wonen. Dat zou ik wel leuker vinden dan hier.

 

Mijn familie is heel hecht, ook al wonen we allemaal ergens anders. Ik heb een zus in Duitsland en een zus in Libanon. Een broer in Zandvoort en nog een broer in Tynaarlo. Mijn ouders wonen in Libanon. Al een tijdje ligt mijn vader in het ziekenhuis. Hij mist een been en een hand door de oorlog in Syrië. Maya en Kinan hebben nog best veel herinneringen aan toen we daar woonden. Elke dag praten we met opa en oma via Skype of Facetime. Dat is fijn, maar het is altijd ver weg. Je zou ze af en toe zo graag even willen vasthouden! Mijn broers en zus in Duitsland zie ik wel regelmatig. Dan gaan we een paar dagen bij elkaar logeren.

 

We redden ons voor nu wel hier in Sappemeer. Ik heb elke week 70 euro over om boodschappen te doen en dat lukt. En voor ons huis hebben we een bedrag gekregen van de gemeente zodat we het konden inrichten. De kinderen hebben samen één kamer met een stapelbed. Maar we slapen eigenlijk altijd met ons drietjes samen in mijn bed, veel gezelliger!”

Thuis bij Farida (26), Kinan (7) & Maya (5) Ibrahem 

 

 

Geen Reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten.