Top

“Ik ga in Wassenaar wonen, als ik dat aan Nederlanders vertel moeten ze heel hard lachen.”

“Ik ga in Wassenaar wonen, als ik dat aan Nederlanders vertel moeten ze heel hard lachen.”

“Ik woon hier nu zeven maanden. Het is hier veilig. Er is geen oorlog en de Nederlandse mensen zijn aardig. Ik kijk overdag naar films en volg het nieuws over Syrië. En wacht. Ik mag nog niet gaan studeren. Misschien is dat voorlopig maar beter ook; met acht mensen op een kamer lukt het nauwelijks om te slapen, laat staan studeren. Je hebt geen privacy en er is geen rust.

In Aleppo studeerde ik Computer Engineering aan de universiteit, maar door de oorlog kon ik mijn studie niet afmaken. Dat wil ik nu graag in Nederland doen, het liefst in Leiden of Den Haag. Mijn broer en zus wonen daar namelijk in de buurt, in Wassenaar. Ik ben samen met mijn zus, ze is 16 jaar, naar Nederland gekomen. Zij is meteen naar mijn broer gegaan. Ik ben hier in Groningen opgevangen, maar word binnenkort naar Katwijk overgeplaatst. Daarna mag ik ook in Wassenaar gaan wonen. Dat is geregeld. Er moet alleen nog een huis beschikbaar komen. Wassenaar… als ik dat aan Nederlanders vertel, moeten ze heel hard lachen. Wassenaar is een heel chic dorp, toch? Met veel rijke mensen in luxe huizen?

Mijn broer woont daar met zijn vrouw en hun zoon, en nu dus ook mijn zus. Hij woont hier 2,5 jaar en studeert Werktuigbouwkunde. Ik heb vier broers en twee zussen. Een zus en broer wonen in Dubai, een andere broer werkt in Turkije als advocaat. Mijn jongste broertje van 14 jaar woont nog bij mijn ouders. Via Facebook en WhatsApp heb ik contact met ze. Aleppo is – wás – zo’n mooie stad. Het is veel groter dan Amsterdam. Met prachtige gebouwen, parken, aardige mensen. Mijn ouders wonen er nog. Het gaat goed met ze. Nou ja, een beetje goed. Ik mis ze. Ik mis mijn stad, mijn familie, school, vrienden… Ik was gelukkig daar. Ik mis alles wat ik had in Aleppo.”

 

Majid Hamada (19) uit Aleppo, Syrië

 

Geen Reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten.