Top

“Het is moeilijk om trots te blijven op je geloof, als het zo besmet wordt door IS.”

“Het is moeilijk om trots te blijven op je geloof, als het zo besmet wordt door IS.”

“Ik ben Koerdisch. Ik ben gevlucht uit Al-Hasaka, een stad in het noordoosten van Syrië. Er woedt daar een felle strijd tussen de Koerden en IS, die voortdurend aanslagen pleegt met autobommen. Tegelijkertijd worden we ook nog altijd aangevallen door het Turkse leger.  Er zijn al zoveel slachtoffers gevallen.

Drie dagen geleden is mijn neefje gedood. Hij vocht als Koerdisch strijder tegen IS, zoals velen in Al-Hasaka. Eigenlijk zijn er maar twee opties: vechten of vluchten. Mijn moeder wilde dat ik zou gaan. Zij woont nog in ons ouderlijk huis, alleen. Ze wil daar blijven, zodat mijn broers en zussen en ik altijd een plek hebben om naar terug te keren. Ik heb tien broers en vijf zussen. Een aantal van hen zijn ook gevlucht naar Europa, maar ik ben de enige in Nederland. Ik hoop dat ik hier mijn studie kan afmaken. Ik was bijna klaar; nog een maand, dan was ik afgestudeerd Scheikundige.

Ik ben Moslim. Maar ik praat er niet graag over. Het is moeilijk om trots te blijven op je geloof, als het zo besmet wordt door IS. Ik wandel wel eens met een vriend over straat hier in Groningen en soms lopen we dan wat te vloeken. Als daarbij de naam Allah valt merk ik dat ik meteen schichtig om me heen kijk. Ik wil niet dat mensen denken dat ik een terrorist  ben.”

 

Hoger Hamo (24), uit Al-Hasaka, Syrië

Geen Reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten.