Top

“Het is moeilijk, echt moeilijk, met zeven mensen op een kamer.”

“Het is moeilijk, echt moeilijk, met zeven mensen op een kamer.”

“Ik woon hier met mijn vader (50), zus (21) en moeder. Ik heb nog een broer, die woont in Duitsland, en een zus in Turkije. Ik spreek al Nederlands en ga het nog beter leren. Ik hou van leren. Het alfabet en veel woorden heb ik op YouTube geleerd. Ik gebruik dan de mobiel van mijn moeder. Ik ga sinds drie weken naar school, naar de ISK. Daar fiets ik met drie vrienden naar toe. Het is 28 minuten fietsen. Ik heb les van een meneer. Die is heel aardig, geeft heel goed les en daar leer ik veel van. Hij heeft me een Nederlands boek gegeven, zodat ik verhalen kan lezen. Ik schrijf al woorden en zinnen. Ik ken al eenduizend-en-een-half Nederlandse woorden. Of nog meer misschien. Ik hou van school. Ik wil later misschien ook leraar worden.

Oh, kijk, daar komt mijn vader. Hij praat een paar woorden Engels, maar nog geen Nederlands. Wij wonen met een andere familie op een kamer. We wonen daar met zijn zevenen. Dat is moeilijk, zegt mijn vader. Bij dat andere gezin is namelijk al een grote jongen en die ziet dan bijvoorbeeld dat mijn moeder haar hoofddoek af doet. Het is moeilijk, echt moeilijk, met zeven mensen op een kamer.

Wij komen uit Aleppo. Na schooltijd ging ik daar vaak zwemmen. Wel drie keer in de week, met mijn broer en mijn neef. Ook ging ik voetballen. Hier ga ik fietsen, pingpongen, met de bal spelen en natuurlijk Nederlandse woorden leren.’’  

 

Asim Khatib (13) uit Aleppo, Syrië

 

Geen Reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten.